O mașină de tuns iarba bună poate face diferența între un gazon bine îngrijit și unul tăiat cu o coasă. Cu atât de multe opțiuni disponibile pe piață, este important să știi ce cauți într-o mașină de tuns gazonul pentru a te asigura că faci cea mai bună alegere pentru nevoile tale.

În acest ghid, vei afla care este diferența între tipurile de mașini de tuns gazonul, care sunt parametri esențiali la care să fii atent atunci când alegi o mașină de tuns iarba, ce sfaturi de întreținere trebuie să urmezi și unde găsești cel mai bun preț pentru a-ți achiziționa mașina de tuns gazonul perfectă.

Tipuri de mașini de tuns gazonul:

Există mai multe tipuri de mașini de tuns gazonul disponibile pe piață, fiecare având avantaje și dezavantaje. Cele mai comune tipuri includ mașinile de tuns pe benzină, electrice și cu acumulator, precum și roboții de tuns iarba.

 1. Mașina de tuns pe benzină: Ideală pentru suprafețe mari de gazon, acestea oferă o autonomie mare și putere de tăiere excelentă. Totuși, sunt mai zgomotoase și necesită întreținere regulată.
 2. Mașina de tuns electrică: O opțiune ecologică, silențioasă și ușor de întreținut. Sunt potrivite pentru gazoane de dimensiuni medii și mici, dar necesită o sursă de alimentare apropiată.
 3. Mașina de tuns cu acumulator: Combina avantajele mașinilor electrice cu mobilitatea și ușurința de utilizare a mașinilor pe benzină. Totuși, autonomia bateriei poate fi limitată.
 4. Mașină de tuns manuală: Este propulsată exclusiv de forța umană și reprezintă o opțiune economă, atât în ceea ce privește costul inițial, cât și consumul ulterior de resurse. Este potrivită pentru suprafețe mici și netede.
 5. Mașină de tuns robotizată: Este echipată cu senzori avansați și sisteme de navigatie care permit tunderea gazonului fără implicarea omului.
Cum alegi corect mașina de tuns iarbă Vezi mai jos 10 factori la care să atragi atenția în alegerea unei mașini de tuns gazonul pentru a fi sigur că ai luat cea mai bună decizie: how-to-choose
 1. Suprafața gazonului: Pentru gazoane de dimensiuni mari (500 mp), o mașină pe benzină sau cu acumulator ar putea fi mai potrivită, în timp ce pentru suprafețe mici (100 mp) și medii, o mașină electrică ar putea fi suficientă.
 2. Puterea și capacitatea de tăiere: Cu cât este mai puternică mașina de tuns, cu atât va fi mai eficientă în tăierea ierbii dense și înalte. Puterea mașinilor de tuns iarba electrice variază între 1000 și 2000 W, în timp ce puterea mașinilor de tuns iarba pe benzină poate varia între 1.5 CP (aproximativ 1100 W) și 5.0 CP (aproximativ 3700 W). Între timp, robot mașină de tuns gazonul are o de minim 50 W, iar maximă de 100 W.
 3. Sistemul de tăiere: Există două tipuri principale de sisteme de tăiere: cu sac de colectare și mulcire. Sistemul cu sac de colectare este ideal pentru a păstra curățenia în jurul gazonului, în timp ce sistemul de mulcire mărunțește iarba tăiată și o întoarce în sol ca îngrășământ natural.
 4. Greutatea și manevrabilitatea: O mașină de tuns cu manevrare ușoară poate face tunderea gazonului mai plăcută și mai eficientă. Totuși greutatea, are legătură directă cu puterea și capacitatea de tăiere. Mașinile de tuns pe benzină au o greutate de la 10 la 50 kg, în timp ce cele electrice au câte 7-25 kg. Cele mai ușoare sunt cele robotizate care au între 6 și 20 kg.
 5. Lungimea și tipul mânerului: Un mâner ajustabil în înălțime și confortabil la atingere poate face tunderea gazonului mai ușoară și mai confortabilă pentru utilizator. Asigură-te că mânerul este potrivit pentru înălțimea ta și că este confortabil de utilizat.
 6. Reglarea înălțimii de tăiere: Capacitatea de a regla înălțimea de tăiere vă permite să adaptați mașina de tuns la necesitățile gazonului tău. Verifică dacă mașina oferă o gamă suficientă de reglare pentru a obține rezultatele dorite.
 7. Sistemul de pornire: Mașinile de tuns pot avea sisteme de pornire manuale sau electrice. Sistemele de pornire electrice sunt mai ușor de utilizat, dar verifică autonomia bateriei în cazul mașinilor cu acumulator.
 8. Durabilitate și garanție: Verifică calitatea materialelor și construcția mașinii de tuns pentru a te asigura că este durabilă și rezistentă în timp. De asemenea, verifică garanția oferită de producător pentru a fi protejat în caz de defecte sau probleme.
 9. Accesorii mașină de tuns gazon: Unele mașini de tuns vin cu accesorii suplimentare, precum tăiere laterală sau scarificatoare, care pot îmbunătăți performanța și versatilitatea mașinii.
 10. Prețul și raportul calitate-preț: Nu uita să iei în considerare prețul mașinii de tuns în raport cu caracteristicile și performanța sa. Caută un echilibru între preț și calitate pentru a face cea mai bună alegere pentru bugetul tău.
Sfaturi de întreținere pentru mașina de tuns gazonul: maintenance
 • După fiecare utilizare, curăță lama mașinii și sacul de colectare pentru a preveni acumularea de iarbă și murdărie.
 • Verifică periodic lama și asigură-te că este ascuțită pentru a obține o tăiere curată și eficientă.
 • Verifică nivelul uleiului și schimbă-l conform instrucțiunilor producătorului. Asigură-te că filtrul de aer este curat și înlocuiește-l dacă este necesar.
 • Verifică periodic toate șuruburile și piulițele mașinii și strânge-le dacă este necesar pentru a preveni accidentarile si deteriorările ulterioare.
 • Dacă mașina de tuns are o baterie, asigură-te că o încarci conform instrucțiunilor producătorului și evită supraîncărcarea sau descărcarea excesivă.
 • Verifică regulat starea pieselor de uzură, precum curelele și cablurile, și înlocuiește-le dacă sunt uzate sau deteriorate.
 • Depozitează mașina de tuns într-un loc uscat și ferit de intemperii pentru a prelungi durata de viață a acesteia.
 • Respectă instrucțiunile producătorului și folosește mașina de tuns conform destinației sale pentru a evita daunele și accidentele.
 • Înainte de a o depozita pentru iarnă, asigură-te că mașina este curată și uscată și aplică un strat de ulei sau un lubrifiant pentru a preveni coroziunea.
Aceste sfaturi simple de întreținere te vor ajuta să menții mașina de tuns gazonul în condiții bune de funcționare și să te bucuri de un gazon frumos și bine îngrijit în fiecare sezon.

Cumpără mașină de tuns gazon la InstrumentAll

Cauți mașină de tuns iarbă la preț bun?

Vino la InstrumentAll - magazin de scule manuale și electrice sau găsește cele mai bune mașini de tuns gazonul online pe instrumentall.md și comandă chiar acum. Noi te vom ajuta în procesul de achiziționare mașină de tuns gazon, îți vom oferi sfaturi utile de utilizare și întreținere și te vom ghida în alegerea accesoriilor necesare pentru gazonul tău.

Vreau mașină de tuns gazon

Întrebări frecvente

Pentru un teren mic, o mașină de tuns iarba electrică ușoară este de obicei cea mai bună alegere. Aceasta se impune prin ușurință în utilizare, nivel de zgomot și greutate redusă.
Inspectează lamele după fiecare utilizare pentru a te asigura că nu sunt deteriorate sau tocite. Ascute lamele de 1-2 ori pe an, sau mai des dacă este necesar. Înlocuiește lamele când sunt deteriorate semnificativ, tocite sau nu mai taie eficient.
Iată câțiva factori de luat în considerare:
 • Tipul de iarbă: Iarba din Moldova poate fi groasă și rezistentă, deci alege o mașină de tuns iarba cu suficientă putere pentru a o tăia eficient.
 • Condiții climatice: Moldova are veri calde și uscate și ierni reci și umede. Alege o mașină de tuns iarba care este rezistentă la intemperii și care poate fi utilizată în diverse condiții climatice.